Natuurbeheer
Het bos van Natuurbegraafplaats Mepperdennen is aangeplant rond de eeuwwisseling en nog vol in ontwikkeling. Aan de hand van een natuurbeheer plan ontwikkelen we de bestaande natuur. Het bos van Natuurbegraafplaats Mepperdennen bestaat uit diverse soorten bomen en heesters als beuk, grove den, berk, zomereik, egelantier en hazelaar. De natuurbegraafplaats is lid van de Branchevereniging voor Natuurbegraafplaatsen Nederland (Brana). Het bosbeheer voeren we uit volgens de FSC-certificering.
Natuurbeheer
De visie van de natuurbegraafplaats is een duurzame visie waarbij we de natuurwaarde en biodiversiteit behouden en vergroten. Hierbij wordt gekeken naar de al aanwezige soorten en naar soorten die in de omgeving voorkomen. Aan de randen houdt het bos zijn besloten karakter, zodat er plek blijft voor kleine dieren. Meer in het midden vindt u meer openheid. Daar hebben de afzonderlijke bomen meer ruimte om mooi uit te groeien. De open plekken zijn ook waardevol voor de biodiversiteit: gras maakt plaats voor wilde bloemen en planten. Vele soorten insecten, vogels en kleine zoogdieren voelen zich thuis in de vegetatie rondom de randen van deze open plekken. Samen zorgen deze ontwikkelingen voor een rijkere biodiversiteit en variatie in het landschap. De wandelpaden op de natuurbegraafplaats zijn overal onverhard.
Bestrijding exoten
Amerikaanse vogelkers struiken en de Japanse duizendknoop die in het plangebied aanwezig zijn of opkomen, worden door de natuurbeheerder en vrijwilligers handmatig verwijderd zonder hulp van machines. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen
gebruikt.
Schapen
Ter ondersteuning van de natuurbeheerder houden we schapen op de begraafplaats. De schapen lopen vanaf het voorjaar tot en met het vroege najaar door het gebied en begrazen de bovenkant van het gewas. In het natuur(lijk) beheer is het niet gewenst dat alle flora tot aan de wortel wordt teruggesnoeid. Schapen hebben een duidelijke voorkeur voor bepaalde vegetatie en zijn kieskeurige eters. Daardoor wordt het perceel goed belopen. Door al lopende te eten, ‘kneuzen’ ze de begroeiing. Tegelijkertijd bemesten ze het gebied. De bemesting verspreidt de zaden gelijkmatig. Een positief bacterie- en insectenleven zorgt ervoor dat de mest weer gecomposteerd wordt. Ook de vacht draagt zaden mee, waardoor planten en bloemen zich door het bos kunnen verspreiden.
Na een poosje verhuizen de dieren naar een nieuwe plek om weer van voor af aan te beginnen. Zo dragen ze er onbedoeld en op een natuurvriendelijke manier aan bij dat graven niet geheel overwoekeren. Al met al een positieve toevoeging aan de natuurlijke kringloop van de seizoenen.
Heeft u specifieke vragen over natuurbegraven of onze faciliteiten? Neem dan contact op via info@mepperdennen.org of 0591-230020.