Mepperdennen kleurt geel

De start van het voorjaar werd ingeluid door de witte meidoorn, gevolgd door de vlier, die Mepperdennen nog witter kleurde. De brem bloeide vervolgens volop geel op Mepperdennen, maar moest het na een poosje afleggen tegen vingerhoedskruid (digitalis) die Mepperdennen in prachtig paars hulde. Inmiddels heeft de kleur geel toch weer de overhand gekregen in ons gebied. Vele gele bloeiers hebben hiervoor hun krachten gebundeld.

Geel, geler, geelst

geel
Boerenwormkruid

Boerenwormkruid

Boerenwormkruid heeft een groot aandeel in het geel kleuren van Mepperdennen, want boerenwormkruid behoudt zijn gele kleur erg lang en bloeit in juli, augustus en september.

Het is een zogenaamde ‘kompasplant.’ In het zonlicht draait de plant zijn bladeren noord/zuid. Boerenwormkruid is een giftige plant, die bij aanraken een allergische reactie kan veroorzaken.

 

Jakobskruiskruid

Jakobskruiskruid

Evenals boerenwormkruid is jakobskruiskruid giftig. Het kruid wordt gegeten door de rups van de sint-jacobsvlinder, waardoor deze rups (die bekend staat als zebrarups) en vervolgens ook de vlinder giftig wordt.

Ook op Mepperdennen zien we deze rups veel op het bloeiende jakobskruiskruid zitten.

 

Late guldenroede

Late Guldenroede

De late guldenroede heeft prachtige gele pluimen. Van oorsprong komt de plant uit Noord-Amerika en is in Europa ingevoerd. In de bloemsierkunst is dit kruid erg populair. Een mogelijk nadeel van de late guldenroede is de grote pollenproductie. Wie last heeft van hooikoorts zou daar een allergische reactie van kunnen krijgen. De guldenroede is begin augustus gaan bloeien en trekt veel insecten aan.

 

Klein streepzaad

Klein streepzaad

Klein streepzaad bloeit van begin juni tot in de herfst. Zolang de bodem niet te nat is, doet klein streepzaad het goed. We zien ze ook wel tussen de stoeptegels in de stad. Bijzonder voor streepzaad is dat het zaad kan maken zonder dat het bevrucht is. Zoals u misschien al was opgevallen, lijkt klein streepzaad erg op de paardenbloem. Ze zijn dan ook verwant aan elkaar.

 

Geel
Citroengele honingklaver

Citroengele honingklaver

De citroengele honingklaver wordt ook wel akkerhoningklaver genoemd. De gele bloemetjes van deze plant ruiken naar honing. Je zou naar aanleiding van de naam denken dat het om een klaversoort gaat, maar dat is niet het geval. Deze plant is een belangrijke nectarbron voor honingbijen.

 

Geel
Moerasrolklaver

Moerasrolklaver

Moerasrolklaver is een plant die behoort tot de vlinderbloemenfamilie en bloeit in juni, juli en augustus, op zonnige plekken. De bestuiving wordt geregeld door hommels, wilde bijen, honingbijen en vlinders en moerasrolklaver is de waardplant voor het Icarusblauwtje en de sint-jansvlinder.

 

Grote Teunisbloem

Langs de Beukenlaan en langs de akker kom je hier en daar een zachtgele Grote Teunisbloem tegen. De plant heeft een forse stengel groeit tot zo’n 120 centimeter hoog. Deze bloem wordt ook wel ‘nachtkaars’ genoemd, omdat ze ’s nachts openen. Ze geven dan een zoete geur af, waar veel wilde bijen en nachtvlinders op af komen. Zowel de knoppen, zaden, bladeren en wortel van de teunisbloem zijn eetbaar.

geel

Zandteunisbloem

De zandteunisbloem komt minder vaak voor in dit gebied en zou je eerder tegen kunnen komen in het zuiden van het land. Toch kwamen we enkele exemplaren tegen op Natuurbegraafplaats Mepperdennen. oorspronkelijk komt deze bloem, evenals de Grote Teunisbloem uit Noord-Amerika.

Wilt u dit natuurschoon in het echt bewonderen? Voelt u zich welkom om onze natuurbegraafplaats te bezoeken voor een wandeling. Ons natuurgebied is vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. U kunt ook aansluiten bij een groepsrondleiding.

Geplaatst in Mepperdennen, Natuur