Een veilig bos
Geplaatst in MepperdennenVer voordat Natuurbegraafplaats Mepperdennen in 2020 werd geopend, werd de huidige grond gebruikt als landbouwgrond. In 2006 werd de landbouwgrond omgevormd tot bos. De toenmalige eigenaren van de grond hadden nog geen idee dat het ooit zou uitgroeien tot de prachtige natuurbegraafplaats die het inmiddels is met meanderende graspaden en vele bezoekers.
Inmiddels, ruim 15 jaar later, is de fase van alleen maar groeien overgegaan in een fase van beheer en beschermen. Ewoud, natuurbeheerder op Mepperdennen, heeft een natuurbeheerplan opgesteld voor het onderhoud van het bos. Dit om meer ruimte te bieden aan de ontwikkeling van het gebied, maar ook om het gebied veilig te houden voor de vele wandelaars en bezoekers.
Lappendeken
Als je ons bos van bovenaf zou bekijken, dan is het net een lappendeken met diverse boomsoorten zoals de berk, den, eik en spar. Laatstgenoemde heeft momenteel onze aandacht. Want hoewel de spar het juist in onze provincie nog redelijk doet ten opzichte van de rest van het land, heeft deze soort ook hier zichtbaar te lijden onder de wisselende omstandigheden. In de praktijk betekent dit dat er veel dode sparren op Mepperdennen zijn die met een rukwind plotseling tegen de vlakte kunnen gaan. Dit komt de veiligheid niet ten goede.Nieuw leven
Om dergelijke onveilige situaties te voorkomen is ingrijpen noodzakelijk. Om de rust in het bos te bewaren zouden we dat het liefst gefaseerd doen, maar omdat er een zware machine mee gemoeid is, is besloten dit in één keer te doen. Zodoende hoeft de machine maar één keer over de bodem, zodat het zo min mogelijk de bodem verstoort. Het oogt wat rigoureus maar het voordeel hiervan is dat op sommige plekken het eerste nieuwe leven alweer is aangeplant. Dat zijn inheemse boomsoorten, zoals lindebomen, hulst, brem, de veldesdoorn en heel lokaal is er taxus geplant. We krijgen er dus ook gauw weer een mooi, maar vooral ook sterker én veilig bos voor terug.