Uitvaartkisten en kleding

Kist voor de uitvaart

Niet iedere kist of urn is geschikt voor natuurbegraven. Met biologisch afbreekbare materialen belasten we het milieu zo min mogelijk. Er zijn steeds meer mooie, natuurvriendelijke omhulsels waar u voor kunt kiezen.

Kist, mand of lijkwade van natuurlijke materialen

We zijn in Nederland gewend aan begraven in een kist. Voor een natuurbegrafenis kan deze kist van onbehandeld, massief hout zijn. Andere natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld bamboe, wol en karton. Maar een kist is niet verplicht. U kunt voor de uitvaart ook kiezen voor een gevlochten mand of een lijkwade van milieuvriendelijk textiel, bijvoorbeeld ecologisch ongebleekt katoen, hennep en wol (vilt).. Meer weten over alle mogelijkheden? In ons ontvangsthuis hebben we verschillende folders van aanbieders van natuurlijke kisten, manden en wades.

Milieuvriendelijke urnen

Ook urnen moeten goed door de natuur kunnen worden opgenomen. U kunt kiezen uit allerlei natuurvriendelijke materialen, zoals ongebakken en ongeglazuurde klei, onbewerkt hout, vilt, gevlochten takken of bladeren, en karton. Liever helemaal geen urn? Ook dat kan. De as wordt dan direct in het urnengraf uitgestrooid.

Kleding overledene

Kiest u voor een open kist tijdens de plechtigheid? Of wordt de overledene vooraf aan de uitvaart opgebaard? Waarschijnlijk staat u dan wat langer stil bij de kleding van de overledene. Met afbreekbare, natuurlijke materialen belasten we de natuur zo min mogelijk. Dit geldt ook voor schoenen, sieraden en een eventuele lijkwade.

We begrijpen de wens om te kiezen voor kleding die van emotionele waarde is. Bijvoorbeeld een trouwpak of een favoriete jurk. Aan de andere kant willen we rekening houden met de natuur waarin de overledene komt te rusten. Gelukkig zijn er veel natuurlijke materialen die makkelijk weer door de natuur worden opgenomen. Denk hierbij aan ongeverfde linnen, katoen, (ruwe) zijde, wol, hennep en bamboe. Natuurlijk hoeft u niet speciaal iets nieuws te kopen.

Onze richtlijnen

Wilt u graag precies weten welke materialen wel en niet mogen? Neem dan gerust contact op voor een overzicht van onze richtlijnen.