Takkenrillen

Wat is er deze ochtend hard gewerkt door onze vrijwilligers! Alle  afgewaaide en gesnoeide takken rondom het ontvangsthuis zijn verzameld. De vrijwilligers hebben er brede takkenrillen van gemaakt.

Een takkenril is een opstapeling van losse takken  en heeft veel voordelen voor flora en fauna. Vogels, muizen en egels vinden er voedsel-, nestel- en schuilplekken. Ook insecten en amfibieën gebruiken de rillen als schuil- en overwinterplek.  Vlinders overwinteren tussen dood hout en sommige soorten leggen er eitjes.  Op het hout zullen schimmels en paddenstoelen gaan groeien en ook sommige planten- en varensoorten vinden er een geschikt onderkomen. Van de dikkere stammen zijn houtstapels gemaakt, ze doen dienst als insectenhotels.

Wilt u zelf ook een takkenril maken en zo de biodiversiteit in uw tuin verhogen? Verzamel takken, gebruik hiervoor hout met een maximale dikte van 15 cm. U kunt om de meter een aantal stokken rechtop in de grond zetten zodat de ril beter stapelbaar is. Laat u dit achterwege, dan word het een brede lage takkenril.  Vogels als winterkoninkje, roodborstje en de heggenmus zullen de ril als broedplaats gebruiken. Kies daarom voor een rustige plek en zorg ervoor dat er tijdens het broedseizoen  geen verstoring is.

Geplaatst in Mepperdennen, Natuur