Maak kennis met Michael Donker

Ieder kwartaal stellen wij een van onze medewerkers aan u voor. Dit keer is dat Michael Donker. Michael is sinds februari 2020 werkzaam als relatiebeheerder bij Natuurbegraafplaats Mepperdennen. Als relatiebeheerder voert hij gesprekken met geïnteresseerden en begeleidt hij begrafenissen. Voordat Michael bij Mepperdennen terecht kwam werkte hij als uitvaartverzorger. Michael woont in Coevorden. In zijn vrije tijd is hij actief binnen zijn kerkgenootschap in Coevorden, en drumt hij in een band. Ook houdt hij van kamperen en trekt er graag op uit met zijn motor. Michael brengt zijn vrije tijd het liefst door in de buitenlucht.

Hoe ben je bij Mepperdennen terecht gekomen?
Ik werkte als uitvaartverzorger, en werd via via op deze vacature geattendeerd en was gelijk enthousiast. Het paste goed bij me en voelde hier ook meteen goed. Het ademt hier rust en stilte. Het ontvangsthuis werd nog gebouwd, dus ik begon eerst met een inwerkperiode op natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext. Zodra het ontvangsthuis in Mepperdennen klaar was ben ik hier begonnen. Het is fijn om vanaf het begin bij deze locatie betrokken te zijn, om in een klein team mee te denken om dit een warme welkome plek te maken voor iedereen. En het is prachtig om te zien hoe de natuur zich ontwikkelt.

Hoe ziet een werkdag voor jou eruit?
Ik voer veel gesprekken met mensen, geef informatie, en reserveer plekken met geïnteresseerden. Ook begeleid ik begrafenissen. Het mooie van het werken op een natuurbegraafplaats vind ik dat we een langdurige relatie aangaan. Tijdens een reservering vertellen mensen hun beweegredenen om juist hier een plek te kiezen en zo en leer je elkaar een beetje kennen. Na de reservering zie je mensen hier nog regelmatig terug komen, en ook met de nabestaanden bouw je een langdurige relatie op. Het is bijzonder dat ik met mensen dit contact aan kan gaan.

Wat betekent natuurbegraven voor je?
Ik vind het heel mooi dat mensen de zekerheid hebben dat de plek waar ze begraven worden, voor altijd is. Dat nabestaanden een mooie rustige plek hebben om te gedenken en herdenken, en geen zorgen hebben over onderhoud en vervolgkosten. Voor mezelf betekent natuurbegraven uiteindelijk een plek te hebben in een omgeving waar ik zelf ook heel graag kom. Passend bij een buitenmens.

Wat is je favoriete plek op Mepperdennen?
Er is een prachtige plek aan de rand van de begraafplaats op de hoek met de akkers. Ik loop daar graag langs en sta er vaak even stil. Met het beschermende bos achter je en het weidse uitzicht over de akkers voor je, en dan de weerspiegeling van de lucht in de brede boerensloot. Met een beetje geluk springen de reeën vlak voor je de neus de sloot over, de open vlakte op.

Geplaatst in Alle berichten, Medewerkers aan het woord, Mepperdennen