Herfstdraden en hangmatjes

De zon breekt voorzichtig door als we over de natuurbegraafplaats wandelen. Het ruikt herfstig en de ochtendmist trekt net weg. Voorzichtig breekt de zon door. Het is najaar: spinnentijd. Of beter gezegd de periode waarin ze meer zichtbaar zijn.

Kunstwerkjes

Ontelbare vlijtige spinnen hebben hun kunstige webben gesponnen. Er zijn verschillende soorten webben, de vorm hangt samen met de jachttechniek van de spin. Kruisspinnen maken mooie symmetrische wielwebben. De karakteristieke webben van de hangmatspin zijn juist alles behalve symmetrisch. Hun prachtige kunstwerken van dicht op elkaar geweven draden lijken op echte hangmatjes. Erboven spinnen ze een aantal draden in de vorm van een piramide. Insecten vliegen hier tegenaan en vallen in het hangmatje wat eronder hangt. De spin hangt geduldig ondersteboven onder het matje te wachten op de prooi.  Duizenden van deze hangmatjes glinsteren in de zon, goed zichtbaar door de dauwdruppels, zachtjes wiegend in de wind.

Reizigers

De hangmatspin is een kleine en lichte spin. Hierdoor kunnen ze zich via zogenaamde herfstdraden verplaatsen. De spin kan niet vliegen, maar spint een lange dunne draad, de herfstdraad. Deze wordt dan opgepakt door de wind en zo laten ze zich meevoeren. Ze kunnen zo grote afstanden afleggen en  door opstijgende warme lucht tot wel kilometers hoog de lucht in geblazen worden! De hangmatspin verspreidt zich hierdoor veel sneller dan andere spinnensoorten en is daarmee een belangrijke pioniersoort. Dat er zoveel hangmatspinnen zijn is dus geen toeval.

 

Geplaatst in Mepperdennen, Natuur