Midwinterhoorn blazen

Datum: zondag 19 december 2021 - 12:00

De midwinterhoorn is een traditioneel blaasinstrument, veelal gemaakt uit berken- wilgen- of elzenhout. Het geluid van deze lange gebogen hoorn kan tot wel vijf kilometer ver dragen. Over de herkomst van het midwinterhoornblazen doen veel verschillende verhalen de ronde. Werd het instrument gebruikt om elkaar te waarschuwen of om hulp te vragen over grote afstand? Of werd het gebruikt om nieuw leven in te luiden of boze geesten weg te jagen? Vast staat wel dat er van oudsher geblazen werd om aan te kondigen dat de dagen weer langer worden. Traditioneel wordt er alleen op de midwinterhoorn gespeeld vanaf de adventstijd tot aan Driekoningen.

 

Om de komst van het licht in te luiden en om de verbinding met andere natuurbegraafplaatsen te versterken klinkt het geluid van de midwinterhoorns op zondag 19 december niet alleen op Mepperdennen maar ook op alle natuurbegraafplaatsen waar wij mee samenwerken, zoals o.a. Hillig Meer, Schapenmeer en Hoogengraven. U bent van harte welkom om dit mee te beleven.

Er zijn twee hoornblazers op de begraafplaats aanwezig, en er zullen ook twee in het dorp staan bij de Lange Möpper. Ze spelen om beurten, om zo met elkaar te communiceren. De hoornblazers beginnen om 12:00 uur op zondag 19 december. Iedereen is welkom, wel graag even aanmelden zodat we een idee van de aantallen hebben.
Aansluitend kunt u mee met een rondleiding over de begraafplaats.

 

Aanmelden

MD_evenement met telefoonnummer