Aan het woord: Arend-Jan en Anja van der Weide kozen voor Mepperdennen

“Het is hier heerlijk rustig en de natuur verzorgt het onderhoud”

Het echtpaar Arend-Jan en Anja van der Weide uit Coevorden hoorde voor het eerst over natuurbegraven van vrienden en kennissen. Toen ze vorig jaar in de krant lazen dat er in de buurt van Coevorden ook een natuurbegraafplaats zou openen, was hun interesse direct gewekt en besloten ze te gaan kijken op de open dag. “Er waren allerlei informatiekraampjes met bloemen, kisten en urnen. En we zijn met een rondleiding mee geweest. Dat was heel duidelijk en we voelden gelijk de ruimte en rust hier”.

Wat gaf voor u de doorslag om te kiezen voor een plek op een natuurbegraafplaats?
“Je moet er toch een keer mee bezig. De eerste keuze was kiezen tussen begraven of cremeren. We willen graag gecremeerd worden. Natuurlijk kun je dan ook ergens op een strooiveld de as uitstrooien, maar dan is weg ook echt weg, en is er geen plek meer voor de kinderen om naar terug te keren. Mijn ouders liggen elk op een andere begraafplaats. Vader verongelukte op jonge leeftijd, en toen mijn moeder overleed was er helaas geen plaats meer naast. En dat onderhoud op een gewone begraafplaats is ook een verplichting. Dat is hier gelukkig niet zo, de natuur ontfermt zich over de graven.
We hoorden ook dat je bij gewone begraafplaatsen overal na een bepaalde termijn bij moet betalen en dat er bijna nergens nog eeuwige plekken uitgegeven worden. In de praktijk komt dat erop neer dat je kinderen en kleinkinderen het grafrecht misschien nog verlengen, maar daarna loopt het af”.
Anja vult aan: ”…en dat is raar. Het graf van mijn oma is pas geruimd terwijl de kleinkinderen nog leven. Dat willen wij niet. Al met al is dit een mooie manier om het alvast te regelen. Het geeft rust dat het geregeld is en voor eeuwig is. We willen voorkomen dat we de kinderen ermee tot last zijn, dat is ons veel waard. Onze kinderen hebben zo een mooie plek waar ze naar terug kunnen gaan maar die ze niet hoeven te onderhouden. We hebben het de kinderen ook verteld toen we een plek gingen kiezen.”

Hoe ging het kiezen van de plek?
Arend-Jan: “Na de open dag zijn we nog drie keer terug geweest om te wandelen voordat we de knoop doorhakten. En daarna hebben we een afspraak gemaakt om een plek te reserveren. Tijdens de wandelingen zagen we al een paar mooie plekken. Een ervan bleek al bezet, maar gelukkig was er nog genoeg ruimte. Dat was misschien wel het lastigste, er was zoveel keuze.”
Anja vervolgt: ”We hebben een hele mooie plek gekozen, een nisje tussen een aantal prachtige naaldbomen. Het voelt vertrouwd en geborgen. De plek is makkelijk terug te vinden en goed toegankelijk, ook dat vonden we belangrijk. Op een gewone begraafplaats heb ik het idee, hier ligt die- en die-, en hier die, allemaal op een rijtje. Dat vind ik niks. Hier op de natuurbegraafplaats vallen de graven niet op en is het heerlijk rustig. Dat past bij ons. En de natuur verzorgt het graf. We weten waar we terecht komen. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen? Het is mooi dat we dit bij volle bewustzijn hebben kunnen regelen. De plek die we uiteindelijk uitgezocht hebben voelde voor ons allebei gelijk goed.”
Arend-Jan vult aan: “We vinden het een mooi idee dat we op deze manier bijdragen aan natuurbeheer. We zijn heel blij dat we het zelf zo kunnen bepalen en vinden het ook leuk om ons verhaal te delen. Ik doe dit verhaal dan bij alle papieren, zo hebben we het “officieel vastgelegde verhaal” bij de plek. Voor onze kinderen en kleinkinderen. En het helpt anderen hopelijk ook in hun keuze.”

Geplaatst in Cliënten aan het woord, Mepperdennen, NatuurTagged ,